Hevoset ja ponit

Opetuskäytössä olevat hevoset ja ponit:

"Hali"

Suomenhevosratsutamma Hailin Hali "Hali"

s. 11.5.2001

säkäkorkeus: 157 cm

omistaja: Marianne

Halin tiedot sukupostissa.

Hali on melko pitkälle koulutettu (helppo A ja 80-100 cm esteet) ja kokenut ratsu. Hoitaessa se on kiltti ja rauhallinen, mutta taluttaessa se mielellään menee sinne, minne itse haluaa (yleensä syömään lähintä heinätuppoa rai ruohoplänttiä). Määrätietoinen ja hereillä oleva taluttaja saa sen toimimaan kevyesti. Ratsastaessa se on reipas ja eteenpäinpyrkivä, tottelee aloitteleviakin ratsastajia, mutta taitavan ratsastajan täytyy tosissaan tehdä töitä, että saa siitä kaiken sen osaamisen irti. Hali ei pysähdy vain ohjista vetämällä, vaan ratsastajan täytyy käyttää myös vatsalihaksia. Halilla ensikertalaisten on helppo harjoitella laukkaamista liinassa. Hali toimii myös ajopalveluissa valjakkohevosena (=kärryajelutukset ym.).

Hali sai kesäkuussa 2019 varsan oriista Sirun Oliver. Varsan nimeksi tuli Mamselli Monalisa eli Moona. Moona on oikein urheilullinen ja kaunis varsa.

Kesällä 2020 Hali astutettiin oriilla Porttikielto. Varsa on tilausvarsa.

"Trixy"

Eestinhevosratsutamma Trxy "Trixy"

s. 19.6.2006

säkäkorkeus: 144 cm

omistaja: Marianne

Trixyn tiedot sukupostissa.

Trixy on kaunis ja pyöreä ponikokoinen eestinhevostamma.
Se on kiltti käsitellä ja hoitaa. Taluttaessa täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei se lähde liiankin reippaasti liikkeelle. Ratsastaessa Trixy on pääosin rauhallinen, mutta se on hiukan herkkä ympäristön äänille (korvahuput auttavat). Trixylla on kilpailtu sekä esteratsastuksessa (80cm) että kouluratsastuksessa (helppo B). Kaikenkokoiset voivat ratsastaa Trixyllä.

"Vilho"

Suomenhevosruuna Vilho Vikkelä "Vilho"

s. 11.6.2011

säkäkorkeus: noin 155 cm

omistaja: Verna Rinta-aho


Vilho on kiltti käsitellä, hieman vaatii hoitajalta kuitenkin jämäkkyyttä, ettei astu varpaille. Ratsastaessa se on reipas, mutta kuitenkin rauhallinen. Vilho osaa liikkua hienosti, sillä joustava ravi ja tahdikas laukka. Vilho myös hyppää hienosti esteitä. Vilho on luotettava maastoratsu. Vilho onkin monen suosikkiratsu.

"Sade"

Suomenhevostamma A.K.Sadetanssi "Sade"

s. 1.5.2007


säkäkorkeus: noin 150 cm

omistaja: Marianne

Sateen tiedot sukupostissa.

Sade on kiltti käsitellä ja hoitaa, jos hoitaja on rauhallinen ja määrätietoinen. Arka hoitaja saa Sateen epävarmaksi ja se alkaa kiukutella. Suitsien laittamista on sen kanssa helppo harjoitella. Ratsastaessa se ei laiskottele, paitsi oikomalla kulmissa. Sade ei säiky turhia. Sade kuuntelee ratsastajaa kivasti ja on kevyt ratsastaa. Sateella aloittelijatkin voivat harjoitella ratsastamaan ilman taluttajaa. Sateella voi ajaa ja se on luotettava maastoratsu.

Sade sai varsan kesäkuussa 2019 oriista Tintin Muskotti. Tammavarsan nimeksi tuli Missis Monsuuni eli Sissi. Sissi on todella suloinen pikkuinen varsa.


Sade on aikaisemmin ollut opetushevosena kpedu Perhon toimipaikassa.

" Leija"

Suomenhevosratsutamma Ruskan Leija "Leija"

s. 29.4.2009

säkäkorkeus 160 cm

omistaja Marianne

Leijan tiedot sukupostissa

Leija on hyvin koulutettu suomenhevosratsu, joka toimii kaikentasoisilla ratsastajilla. Se on sopivan reipas, ei laiskottele, mutta ei liian herkästi kiihdykään. Leija on mukava kouluratsu ja se hyppää myös mielellään. Leija on asunut aiemmin pihatossa ja se on oppinut kulkemaan ovista ja porteista itsenäisesti - siksi sen kanssa täytyy olla tarkkana taluttaessa ja vaatia, että se odottaa taluttajan pyyntöjä. Hoitaessa se osaa olla kiltisti, mutta myös olla tammamainen. Suuren koonsa takia, Leija soveltuu parhaiten aikuisille ja nuorille.

Leija on ollut aiemmin opetuskäytössä ja vaellushevosena Lapissa, se onkin todella turvallinen ja luotettava maastoratsu. Leijalla voi ajaa ja se on myös vetänyt rekeä.

"Vilhelmi"

Suomenhevosratsuruuna Vili Vilhelmi "Vilhelmi"

s. 8.5.2005

säkäkorkeus n. 150 cm

omistaja Marianne

Vilhelmin tiedot sukupostissa

Vilhelmi on tallin opetushevosista uusin. Se on herkkä ja kiltti käsitellä. Vilhelmi on herkkä ja välillä vauhdikaskin ratsastaa. Se on koulutettu helppo C- B-tasolle ja se osaa myös hypätä pieniä esteitä ketterästi. Vilhelmi on nuorempana ollut ravihevosena, mutta on nyt jo mukava ratsu. Se yrittää aina parhaansa ja onkin jo monen suosikki.

Touko on myös ollut jo aiemmin opetuskäytössä Kpedu Perhossa ja Kaustisella, se osaa myös vetää rekeä ja erilaisia kärryjä. Se on myös luotettava ja reipas maastoratsu, joka ei turhia maastossa ihmettele.

"Rokki"

Risteytysponiruuna Naapila Rock Steady "Rokki"

s. 30.6.2007

omistaja: Marianne

Rokin tiedot sukupostissa.

Rokki on kiva ratsastaa, melko reipas, mutta osaa myös laiskotella. Rokilla pienten ja hiukan isompienkin on helppo harjoitella ratsastuksen taitoja ja myös ilman taluttajaa ratsastusta. Rokilla on kiva harjoitella myös laukkaamista ensimmäisiä kertoja. Rokki ei kuitenkaan ole helpoin käsiteltävä poni, se testaa jokaisen taitoja ja rohkeutta hoitaessa. Toimii silti hyvin pienilläkin lapsilla, kunhan on määrätietoinen ja johdonmukainen. Lasten pilkullinen suosikki.

"Bambi"

Welsh Part Bred -ponitamma Princess Nebonnie "Bambi"

s. 3.7.2006

säkäkorkeus: 140,5 cm

omistaja: Marianne

Bambin tiedot sukupostissa.

Bambille käy kaikki, se on kiltti, helppo ja rauhallinen ratsu, joka toimii kaiken tasoisilla. Se on osaava, kiltti ja sillä on mukavan tasaiset, mutta melko isot askellajit. Bambi on kilpaillut koulu- ja esteratsastuksessa (helppo A ja 90cm). Bambilla ratsastajien on helppo harjoitella ilman taluttajaakin ratsastamista. Bambi sai varsan "Hurmuri" kesällä 2022.

"Sofia"

Welsh B -ponitamma Casiphia "Sofia"

s. 26.5.2006

säkäkorkeus: 134 cm

omistaja: Marianne

Sofian tiedot sukupostissa.

Sofia on kiltti ja herkkä käsitellä. Se on herkkä ja kevyt ratsastaa, mutta vaatii ratsastajalta myös taitoa. Tarkalla ratsastuksella toimii hienosti, mutta näyttää myös ratsastajan virheet isosti. Välillä Sofiasta löytyy myös vauhtia. Sofia toimii myös talutustunneilla kivasti, mutta ilman taluttajaa vaatii jo kokeneemman ratsastajan. Se myös hyppää hienosti. Kaunis ja kiltti poni, mutta osaa myös kiukutella.

"Lilli"

Shetlanninponitamma Hasselbos Edalija "Lilli"

s. 25.5.2003

säkäkorkeus: 99 cm

omistaja: Ella-Maarit Heikkilä

Lillin tiedot sukupostissa.

Lilli on ihana, pieni ja kiltti shetlanninponi. Sen kanssa pärjäävät pienetkin lapset. Aloittelijat voivat harjoitella Lillin kanssa ilman taluttajaa ratsastamista, kokeneemmalla se toimii myös kivasti. Lilli ei ole laiska vaan sopivan reipas. Lilli on nuorempana käynyt näyttelyissä ja toiminut raviponina.

Lilli on meillä ollessaan kehittynyt ratsastuksessa hienosti. Pohkeenväistö, peruutus, vastalaukka ja muut koulukiemurat sujuvat jo mukavasti, mutta parhaimmillaan Lilli on lasten alkeisratsuna. Se hyppää myös mukavasti pieniä esteitä (, jotka ovat sen kokoon nähden aika isoja).

"Iivari"

Shetlanninponiruuna Pectus Kingsize "Iivari"

s. 13.07.2007

säkäkorkeus: noin 110 cm

omistaja: Maria Koskilahti

Iivarin tiedot sukupostissa.

Iivari on ihana, iso ja kiltti shetlanninponi. Sen kanssa pärjäävät maasta käsin pienetkin lapset. Ratsastaessa se voi hieman kokeilla lähteä omille teilleen esim. ympyröiltä, mutta pääosin se toimii kivasti kaikentasoisilla ratsastajilla. Iivaria välillä laiskottaa, mutta se saattaa syttyä reippaampaankin menoon, varsinkin esteillä. Meille tullessa se oli kova pukittelemaan ja olikin tiputellut ratsastajia edellisessä paikassa, mutta se käytös alkaa olla nykyään onneksi vähissä. Iivari on nuorempana ollut myös vähän aikaa raviponina, mutta se siirtyi jo nuorena ratsastuskoulutyöhön. Iivari hyppää hienosti ja on meillä ollessaan kehittynyt myös kouluratsastuksessa. Pohkeenväistö ja vastalaukka ym. koulukiemurat onnistuvat jo mukavasti.