Ratsastuksen opettelu hevosharrastuspalveluissa?

Ratsastuksen ja hevostaitojen opettelua

Ratsastuksen opettelussa ei meillä kiirehditä, vaan perusasioihin panostetaan rauhassa. Aluksi opetellaan istuntaa (= ratsastajan asento hevosen selässä) ja oikeaa apujen käyttöä. Jo aloittelijoiden kanssa harjoitellaan istunnan käyttöä apuna.

Apujen käytössä pyritään keveyteen ja hevos- (ja ratsastaja)ystävällisyyteen. Jokainen saa edetä omalla tahdillaan ja taluttaja on apuna niin kauan, että ratsastajan itsevarmuus löytyy. Ratsastajille ehdotetaan tasoryhmästä toiseen etenemistä omaan tahtiin, sitten kun tarvittava taito, kehonhallinta ja luottamus ovat löytyneet.

Istunnan opettelussa käytetään apuna jumppaliikkeitä, jotka auttavat hahmottamaan ja hallitsemaan kehon asentoa ja liikettä. Vaikutteita istunnan opettamiseen on poimittu mm. Centered Ridingista. Kehonhallinnan paraneminen, oikean ryhdin löytäminen ja hevosen kanssa samaan tahtiin/rytmiin pääseminen ja vähitellen siihen vaikuttaminen ovat tavoitteina kaikilla.

Aluksi ratsastusta harjoitellaan hitaassa vauhdissa, pääosin käynnissä. Ravin harjoitteleminen aloitetaan toki myös heti, mutta pienissä pätkissä. Kun harjoitusravi tulee tutuksi, aloitetaan kevennyksen opetteleminen, joka vaatii yllättävän paljon kehonhallintaa ja rytmitajua. Myös erilaiset ja erikokoiset hevoset aiheuttavat omat haasteensa harjoitteluun.

Kun ratsastajalta sujuu keventäminen tahdikkaasti ja hevosen ohjaaminen myös ravissa, voidaan aloittaa tutustuminen laukkaan. Aluksi laukkaa kokeillaan ympyrällä, opettajan auttaessa tarvittaessa. Myös laukan harjoittelu aloitetaan yksilöllisesti sopivalla hetkellä ja sopivalla hevosella/ponilla.

Vauhtia lisätään taitojen karttuessa, mutta vaarallisia tilanteita pyritään välttämään. Hevoset ovat kuitenkin hevosia, eli pakenevia saaliseläimiä, jotka viihtyvät laumassa. Säikähdyksiä sattuu silloin tällöin, vaikka hevoset onkin koulutettu tehtäväänsä opetushevosina. Ratsastukseen kuuluu myös hevosen selästä tippuminen, samoin kuin muidenkin lajien opetteluun kuuluu esim. kaatuminen (pyörällä, luistellessa tms.). Näiden tilanteiden varalta käytämme kypärää, turvaliiviä, kannallisia kenkiä ja satuloissa on turvajalustimet.

Jos ja kun hevosen selästä sattuu tipahtamaan, on tärkeää nousta takaisin satulaan mahdollisimman pian (ellei ole pahasti loukkaantunut). Yleensä hevosen selästä tipahtaminen ei satu pahasti, maneesin hiekka on onneksi pehmeää. Jos sattuu, on hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa tilanne. Vakioratsastajilla on vakuutus SRL:n seurajäsenyyden kautta ja kokeilijat/satunnaisratsastajat on vakuutettu SRL:n jäsentallin vakuutuksen kautta.

Hevostaitojen harjoittelu kuuluu myös olennaisena osana ratsastuksen oppimiseen. Hevosten käsittelyä harjoitellaan heti Ystäväksi Hevonen -ryhmissä. Ratsastajille suositellaan myös heppakerhoon tai hevostaitokerhoon osallistumista. Kaikki ratsastajat saavat myös osallistua tallityttötoimintaan, jossa hevostaidot, kunto ja sosiaaliset taidot kehittyvät.

Tallitytöille järjestetään silloin tällöin myös omia päiviä, joissa opetellaan toiminnassa tarpeellisia taitoja kuten hevostenkäsittelyä.

Ratsastuksessa pääpaino on kouluratsastuksessa, jonka lisäksi hyödynnetään erilaisia Working Equitation -tehtäviä sekä puomiharjoituksia. Esteratsastuksen alkeita harjoitellaan myös, rauhallisesti edeten puomeista ristikoiden kautta pieniin esteisiin. Halukkaat voivat harjoitella lisää esteratsastusta kuukausittaisissa Riina Vainionpään estevalmennuksissa. Kouluratsastusvalmennuksia pitää Susanna Kupari myös kuukausittain. Muitakin valmentajia saattaa olla välillä tarjolla. Valmennuksiin saavat osallistua kaikentasoiset ratsastajat.

Maastoratsastusta on tallilla tarjolla, mutta vasta edistyneemmille ratsastajille. Maastoihin ja ratsastusretkille ovat tervetulleita ratsastajat, jotka hallitsevat hevosen jo kaikissa askellajeissa myös yllättävissäkin tilanteissa. Suomenhevosemme ovat kokeneita maastoratsuja, mutta maastossa voi tulla vastaan autoja, koneita, ravureita ja metsän eläimiäkin, joten yllätyksiäkin voi tulla. Maastoratsastus on suunnattu aikuisille (yli 16-vuotiaille, 12-15-vuotiaat vanhemman seurassa). Ratsastustunneilla voidaan hyvällä kelillä käydä myös maastossa. Tarvittaessa otetaan mukaan taluttajat. Myös ratsastusleireillä käydään lähimaastoissa joko ratsain tai ponikärryillä. Parhaimmat maastolenkit ovat kuitenkin niin pitkiä, että niihin täytyy varata 1,5-2 tuntia.

Tervetuloa tallillemme!