Hevosten hyvinvointi Kojolan tallilla

Meidän tallilla panostetaan hevosten hyvinvointiin monin eri tavoin. Kerron tässä ainakin osan asioista.

Hevosten hyvinvointiin liittyviä asioita kehitetään vähitellen eteenpäin tallillamme. Ihan kaikki asiat eivät tapahdu hetkessä, mutta hevosten hyvinvointi on aina tavoitteenamme.

Kysy lisää hevosten hyvinvoinnista tallilla!


Tässä linkki Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen julkaisemaan oppaaseen, Hevonen harrastuskaverina. Pyrimme kehittämään tallilla toimintaamme niin, että huomioimme näitä asioita mahdollisimman hyvin. Oppaassa on myös tärkeää asiaa jokaiselle ratsastajalle!


ULKOILU

Opetushevoset ulkoilevat meillä mahdollisimman paljon. Osa hevosista on isossa tarhassa laumassa, osa tarhaa pareittain ja pari tarhaa tällä hetkellä yksin, mutta toisten hevosten vieressä kuitenkin. Yksityishevosilla on jokaisella oma tarha, muiden vieressä toki. Tarhat siivotaan säännöllisesti ja niihin on lisätty hiekkaa vuosittain. Tarhoissa on tukevat lautaiset aidat ja sähkölangat, joten hevoset pysyvät tarhoissaan turvallisesti.

Hevoset pääsevät ulos heti aamuruokinnan jälkeen. Ne saavat olla tarhoissa kunnes menevät tunnille. Ratsastajat hakevat hevoset tarhoista vasta, kun ne täytyy hoitaa ja varustaa ratsastukseen. Hyvällä säällä hevoset yleensä menevät ulos myös tuntien jälkeen, ellei ole jo myöhäistä. Sisään ne tulevat illalla klo: 20-21.30. Hyvällä säällä, kelin ollessa kuiva, hevoset saavat olla myös yötä tarhoissa.

Kesällä opetushevoset pääsevät osaksi aikaa myös laitumelle. Laidunnusta säännöstellään kuitenkin, etteivät hevoset pääse lihomaan liikaa.

Tällä hetkellä suunnittelemme isompaa laumatarhaa myös poneille.


RUOKINTA

Hevoset saavat aamuisin pienen heinäannoksen ja jokaiselle hevoskohtaisesti sopivan väkirehuannoksen karsinaan. Syötyään ne viedään ulos tarhoihin, joissa niitä odottavat jo reilut heinäannokset heinätelineissä, joiden slow feeding -verkot hidastavat sopivasti syömistä. Heiniään ne syövät yleensä usean tunnin ajan.

Ennen päivän ratsastustien alkua hevoset saavat vielä iltapäiväheinäannokset tarhoihin, samoihin telineisiin. Telineet auttavat pitämään tarhat ja tarhakäytävät siistinä ja vähentävät heinien polkeutumista maahan. Ne myös helpottavat henkilökunnan työtä. Esimerkiksi viikonloppuisin, kun tunnit alkavat ja loppuvat aiemmin, hevoset saavat pienet heinäannokset tarhoihin myös tuntien jälkeen.

Illalla hevoset saavat yöheinät karsinoissa oleviin slow feeding -verkkoihin ja väkirehut ruokakuppeihin. Ahneimmat saavat lisäksi vähän olkea purtavaksi.

Jokaisen hevosen päivittäinen rehuannos on suunniteltu ja laskettu hevoskohtaisesti heinäanalyysin pohjalta. Hevosten mahan ja mielen hyvinvoinnin vuoksi suurimman osan rehuannoksesta muodostaa heinä. Hevoset saavat yleensä 3 erilaista heinää päivän aikana (pyöröpaalista, kanttipaalista ja pikkupaalista). Näin vältetään äkkinäiset ruokinnanmuutokset.

Väkirehuina käytössä ovat hevoskohtaisesti valitut Racing Selected ja kaura. Lisäksi hevoset saavat vitamiinipitoista kivennäisvalmistetta Hevosten Minaral Plussaa sekä mahan hyvinvointia tukevaa Progut Farmia. Lisäksi hevoset saavat päivittäin (ratsastuksen jälkeen tai illalla) Mash-juoman, joka varmistaa niiden riittävän juomisen ja hoitaa mahaa. Mash-juomaan lisätään myös suolaa varmistamaan elektrolyyttien riittävä saanti. Jokaisen hevosen karsinasta löytyy myös suolakivi.

Hevosten lihavuusastetta ja lihaskuntoa seurataan säännöllisesti. Nykyajan hevosten ongelma on yleensä liikalihavuus, kuten ihmisilläkin. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään meidän hevoset sopusuhtaisina, mutta joidenkin kohdalla vaaditaan myös rehuannoksen säännöstelyä. Kaikkien hevosten heinäannokset punnitaan puolen kilon tarkkuudella ja väkirehut annostellaan tarkasti puolen desin tarkkuudella.

Hevosilla on automaattiset juomakupit karsinoissa. Niiden puhtaus ja toimivuus tarkistetaan säännöllisesti. Tarhoissa hevosilla on vesiastiat, jotka täytetään kesällä päivittäin. Talvella hevoset saavat talvella kerran päivässä hevoskohtaisesti sovitetun määrän lämmintä vettä, jota ne juovat mielellään. (Lisäksi hevoset saavat ratsastuksen jälkeen tai illalla lämpimän Mash-juoman.)


VARUSTEET

Meidän jokaisella opetushevosella on hevoskohtaiset harjat, suojat, suitset ja satulat. Varusteet tarkistetaan säännöllisesti ja satulat sovitetaan säännöllisesti. Isoilla hevosilla (joilla myös hypätään), on omat koulu- sekä estesatulat. Poneilla on niille sovitetut yleisatulat.

Opettaja tarkistaa varusteiden sovituksen tunnin alussa. Erityisesti satulan paikka, satulahuovan oikea asento ja turpahihnan ja satulavyön kireys ovat tarkistettavia asioita. Turpahihnaa ei saa laittaa liian tiukalle. Satulavyö kiristetään vähitellen, eikä liian tiukalle.

Satulahuovat pestään ja vaihdetaan säännöllisesti. Varusteet puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen. Satulavyöt ovat nahkaisia, joten ne on helppo pestä satulasaippualla käytön jälkeen.


TERVEYDENHOITO

Tallin hevoset rokotetaan säännöllisesti hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan. Niiden hampaat tarkistetaan ja hoidetaan 1-3 kertaa vuodessa hevoskohtaisesti. Hevosten hampaat hoitaa hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri Johanna Sokka. Tarvittaessa hevosten suut huuhdellaan päivittäin. Yhden hevosen hampaista on paikattu 2 karies-reikää, toiselta paikattiin diasteemat.

Hevosten hyvinvointia ja liikkumista seurataan päivittäin. Tarvittaessa mitataan lämpö. Jos hevonen on haluton, ontuu tai on muuten kipeän oloinen, konsultoidaan eläinlääkäriä ja tehdään tarvittavat hoidot ja tutkimukset. Opetushevosille annetaan säännöllisesti psyllium-kuuri poistamaan mahaan joutunut hiekka. Mahahaavaepäilyn takia voidaan syöttää Antepsin -kuuri tai muu mahahaavalääkitys eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Ähkyt ovat onneksi olleet meidän tallilla harvinaisia; säännöllinen liikunta, juotto, runsas heinänsyöttö auttavat pitämään hevosten mahat kunnossa.

Sateinen syksy ja kuraiset tarhat aiheuttivat hiekan kertymisen hevosten mahoihin. Hevoset siis syövät heinää maasta, jolloin märkää hiekkaa tarttuu mukaan ja kertyy mahaan. Osa opetushevosista röntgenkuvattiin ja kaikilta kuvatuilta löytyi jonkin asteinen hiekkakertymä mahasta. Nyt kaikille opetushevosille ja poneille on syötetty psyllimia eläinlääkärin ohjeen mukaan 2 viikkoa, viikon tauko ja 2 viikkoa. Toivottavasti helpottaa. Luminen talvi helpottaa tilannetta osaltaan, kun uutta hiekkaa ei pääse kertymään. Kun lumet sulavat, tarhojen heinätelineiden alle rakennetaan matalat laatikot, että heinä ei tippuisi verkoista enää hiekalle.

Hevosten jalat hoidetaan aina rankempien tuntien jälkeen. Tallilla on käytössä pakastimessa viilennettävät kylmäyssuojat. Ne ovat ahkerassa käytössä tuntien jälkeen. Kylmäystä käytetään ennaltaehkäisemään rasitusvammoja. Tarvittaessa käytetään myös esim. Arnica MSM-linimettiä. Tarvittaessa pyydetään eläinlääkäri tekemään ontumatutkimus epämääräisesti liikkuvalle hevoselle. Samalla lääkitään tarvittaessa nivelet tms. Hevosille, joilla tiedetään olevan jo nivelrikkoa, voidaan syöttää nivelten terveyttä tukevia yrttejä tai hivenaineita. Niiden jalat hoidetaan vielä muitakin tarkemmin.


KÄSITTELY