Hevosten hyvinvointi Logrenintien tallilla

Meidän tallilla panostetaan hevosten hyvinvointiin monin eri tavoin. Kerron tässä ainakin osan asioista.

Hevosten hyvinvointiin liittyviä asioita kehitetään vähitellen eteenpäin tallillamme. Ihan kaikki asiat eivät tapahdu hetkessä, mutta hevosten hyvinvointi on aina tavoitteenamme.

Kysy lisää hevosten hyvinvoinnista tallilla!


Tässä linkki Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen julkaisemaan oppaaseen, Hevonen harrastuskaverina. Pyrimme kehittämään tallilla toimintaamme niin, että huomioimme näitä asioita mahdollisimman hyvin. Oppaassa on myös tärkeää asiaa jokaiselle ratsastajalle!


ULKOILU

Hevoset ulkoilevat meillä mahdollisimman paljon, talvisin aamusta myöhäiseen iltaan ja kesäisin hyvällä säällä vuorokauden ympäri. Hevosten tarhat ovat mahdollisimman suuria ja hevoset ovat niissä laumoina mahdollisuuksien mukaan. Osa hevosista asuu pihatossa, jossa ne saavat itse vapaasti kulkea sisään ja ulos.

Tarhat siivotaan säännöllisesti ja niihin on lisätty hiekkaa vuosittain. Tarhoissa on sähköaidat, joita hevoset kunnioittavat hyvin. Toisessa tarhassa on kaksi katosta, joihin hevoset pääsevät halutessaan suojaan sateelta tai paahteelta.

Hevoset pääsevät ulos heti aamuruokinnan jälkeen. Ne saavat olla tarhoissa kunnes menevät tunnille. Ratsastajat hakevat hevoset tarhoista vasta, kun ne täytyy hoitaa ja varustaa ratsastukseen. Hyvällä säällä hevoset yleensä menevät ulos myös tuntien jälkeen, ellei ole jo myöhäistä. Sisään ne tulevat illalla klo: 20-22. Hyvällä säällä, kelin ollessa kuiva, hevoset saavat olla myös yötä tarhoissa.

Kesällä hevoset pääsevät osaksi aikaa myös laitumelle. Hevoset saavat tällöin vapaasti kulkea tarhasta laitumelle ja takaisin. Oikein huonolla säällä hevoset otetaan sisään kesälläkin.

RUOKINTA

Hevoset saavat aamuisin pienen heinäannoksen ja jokaiselle hevoskohtaisesti sopivan väkirehuannoksen karsinaan. Syötyään ne viedään ulos tarhaan, jossa niillä on tarjolla heinää vapaasti (slow feeding - verkko tulossa paaliin ympärille.)

Illalla hevoset saavat yöheinät karsinoissa oleviin slow feeding -verkkoihin ja väkirehut ruokakuppeihin. Hevosilla on karsinoissa reilun kokoiset vesiämpärit, joiden vesi vaihdetaan päivittäin.

Jokaisen hevosen päivittäinen rehuannos on suunniteltu ja laskettu hevoskohtaisesti heinäanalyysin pohjalta. Hevosten mahan ja mielen hyvinvoinnin vuoksi suurimman osan rehuannoksesta muodostaa heinä.

Väkirehuna käytössä on Speedex Easy ja tarvittaessa muitakin rehuja. Lisäksi hevoset saavat vitamiinipitoista kivennäisvalmistetta Speedex Mineralia sekä tarpeen mukaan Speedex Futurea proteiinilisäksi. Lisäksi hevoset saavat päivittäin (ratsastuksen jälkeen tai illalla) Mash-juoman, joka varmistaa niiden riittävän juomisen ja hoitaa mahaa. Mash-juomaan lisätään myös suolaa varmistamaan elektrolyyttien riittävä saanti. Tarhan katoksesta löytyy myös suolakivi.

Hevosten lihavuusastetta ja lihaskuntoa seurataan säännöllisesti. Nykyajan hevosten ongelma on yleensä liikalihavuus, kuten ihmisilläkin. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään meidän hevoset sopusuhtaisina, mutta joidenkin kohdalla vaaditaan myös rehuannoksen säännöstelyä.

Tarhoissa hevosilla on vesiastiat, jotka täytetään kesällä päivittäin. Talvella tarhoissa on lämmitetyt vesiastiat. (Lisäksi hevoset saavat ratsastuksen jälkeen tai illalla lämpimän Mash-juoman.)


VARUSTEET

Meidän jokaisella hevosella on hevoskohtaiset harjat, suojat, suitset ja satulat. Varusteet tarkistetaan säännöllisesti ja satulat sovitetaan säännöllisesti. Isoilla hevosilla ja isommilla poneilla (joilla myös hypätään), on omat koulu- sekä estesatulat. Pikkuponeilla on niille sovitetut yleisatulat.

Opettaja tarkistaa varusteiden sovituksen tunnin alussa. Erityisesti satulan paikka, satulahuovan oikea asento ja turpahihnan ja satulavyön kireys ovat tarkistettavia asioita. Turpahihnaa ei saa laittaa liian tiukalle. Satulavyö kiristetään vähitellen, eikä liian tiukalle.

Satulahuovat pestään ja vaihdetaan säännöllisesti. Varusteet puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen. Satulavyöt ovat nahkaisia, joten ne on helppo pestä satulasaippualla käytön jälkeen.


TERVEYDENHOITO

Tallin hevoset rokotetaan säännöllisesti hevosinfluenssaa ja jäykkäkouristusta vastaan. Niiden hampaat tarkistetaan ja hoidetaan 1-3 kertaa vuodessa hevoskohtaisesti. Hevosten hampaat hoitaa hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri Johanna Sokka.

Hevosten hyvinvointia ja liikkumista seurataan päivittäin. Tarvittaessa mitataan lämpö. Jos hevonen on haluton, ontuu tai on muuten kipeän oloinen, konsultoidaan eläinlääkäriä ja tehdään tarvittavat hoidot ja tutkimukset. Opetushevosille annetaan säännöllisesti psyllium-kuuri poistamaan mahaan joutunut hiekka. Mahahaavaepäilyn takia voidaan syöttää Antepsin -kuuri tai muu mahahaavalääkitys eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Ähkyt ovat onneksi olleet meidän tallilla harvinaisia; säännöllinen liikunta, juotto, runsas heinänsyöttö auttavat pitämään hevosten mahat kunnossa.

Hevosten jalat hoidetaan aina rankempien tuntien jälkeen. Tallilla on käytössä pakastimessa viilennettävät kylmäyssuojat. Ne ovat ahkerassa käytössä tuntien jälkeen. Kylmäystä käytetään ennaltaehkäisemään rasitusvammoja. Tarvittaessa käytetään myös esim. Arnica MSM-linimettiä. Tarvittaessa pyydetään eläinlääkäri tekemään ontumatutkimus epämääräisesti liikkuvalle hevoselle. Samalla lääkitään tarvittaessa nivelet tms. Hevosille, joilla tiedetään olevan jo nivelrikkoa, voidaan syöttää nivelten terveyttä tukevia yrttejä tai hivenaineita. Niiden jalat hoidetaan vielä muitakin tarkemmin.


KÄSITTELY

Henkilökunta käsittelee ja taluttaa hevosia päivittäin. Samalla tarkistetaan, että ne tottelevat kevyitä apuja talutuksessa, eli pysähtyvät, lähtevät liikkeelle, kääntyvät ja peruuttavat helposti pyydettäessä. Tarvittaessa näitä asioita harjoitellaan, että hevoset toimivat sitten myös asiakkaille turvallisesti.

Meillä kaikki ratsastajat pääsevät opettelemaan hevosten hoitoa ja varustamista (ensimmäisten alkeisryhmien yhteydessä ei vielä tätä). Hevoset ovat pääosin kilttejä hoitaa ja varustaa, mutta osa saattaa olla hankalia aloittelijoille. Tärkeää on pyytää apua ja käyttäytyä rauhallisesti hankalammassakin tilanteessa. Aloittelevien ratsastajien hevosten hoidon ja varustamisen ajaksi talliin pyritään järjestämään avuksi kokeneempia tallityttöjä. Hevosten hoito ja käsittelyä voi opetella Heppakerhossa ja kokeneempien Hevostaitokerhossa.

Marianne osallistui Hevosten kouluttaminen -tutkinnon osan opintoihin lukuvuoden 2022-23 ajan Kpedu Kaustisella. Meidän tallin hevosia koulutetaan jatkuvasti vielä helpommiksi hoitaa ja käsitellä, joka parantaa hevosten hyvinvointia entisestään.